Facebook Google+ Twitter YouTube
magyar
OK
Keresési találatok "" kifejezésre, 0 db találat:
Mozgásterek – Csörgő Attila kiállítása

Mozgásterek – Csörgő Attila kiállítása

A Bálna

Az Új Budapest Galéria legújabb kiállítása Csörgő Attila munkáiból válogat egy nagyszabású önálló tárlat keretében. A hazai kortárs képzőművészet egyik nemzetközileg is legismertebb alkotójának korai, a kilencvenes évek elején született munkáitól a legújabbakig számos ismert, ritkán látott és korábban be nem mutatott művét gyűjtötték egybe, láthatóvá téve a művek kirajzolta intellektuális felfedezőút szerteágazó, de egyszersmind lenyűgözően konzekvens mivoltát.

Csörgő átalakított hétköznapi tárgyakból és mechanikai alkatrészekből aprólékosan megtervezett, vagy a „próbálkozás és kudarc” (trial and error) primér, de hatékony módszerének segítségével megépített szerkezetei nem csak a kísérletek eredményeit, de az oda vezető utat is megmutatják. Munkái távolról sem csupán a fizika jelenségek és a természettudományok törvényeinek demonstrációs eszközei, sokkal inkább gondolkodási folyamatokba bevezető kísérők. Határhelyzetek kirajzolói, a geometria, a mechanika szabályait követő, de olykor azoknak ellentmondani látszó konstrukciók, pillanatnyinak tűnő egyensúlyi helyzetek fenntartói.

A talált helyzetek és az alapos szerkesztettség metszéspontjait a kiállított fényképeken is viszontláthatjuk. Az utcákon, házfalakon, lépcsőházakban és háztetőkön lelt átmeneti megoldásokat, javításokat, funkciójukat vesztett konstrukciókat és jeleket a művészet keretrendszerén kívül véletleneknek láthatjuk — ha egyáltalán bárki észreveszi őket. A kiemelés és az áthelyezés révén, esztétikai tettekként bemutatva viszont fesztelenül illeszkednek a művész többi alkotásához: a véletlen adta szabadsághoz való viszonyuk összevethető.

Csörgő Attila munkái szükségszerűségek és ellentmondások találkozásai, a véletleneket megragadó, funkcionálisan megtervezett műtárgyak, amelyek kísérleti jellegük miatt egyszeriek és egyediek: mintha itt és most először váltak volna megvalósíthatókká, szemlélőből szemtanúvá avatva a látogatót.

Szabályok és törvényszerűségek ismeretében a köztük lévő teret kutatják, veszik birtokba. Pontosan tudják, minek kell történnie, hogyan működik a fizika, mit ír elő a geometria, mégis, újra és újra nekifognak mozgásterük: saját szabadságuk feltérképezésének. 

A kiállítás 2019.03.08-tól 05.19-ig látogatható.

ÚJ BUDAPEST GALÉRIA, 1093 Budapest, Fővám tér 11- 12.

Kurátor: Erőss Nikolett

Tiszteletbeli kurátor: Török Tamás

Partnerek: NKA, C3 Alapítvány, Budapest; Glassyard Gallery, Budapest; Gregor Podnar Gallery, Berlin


Esemény, hír neve

Mozgásterek – Csörgő Attila kiállítása


Helyszín

A Bálna


Kiemelt hírek

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

A Bálna teraszán a Bálna Terasz, az Esco Bar & Café, az...

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Rendezze meg a Bálnában! Farsangi bál? Szalagavató? Céges...

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a Bálna Budapest legfrissebb híreiről,...

Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. | E-mail: kapcsolat(kukac)balnabudapest.hu