Facebook Google+ Twitter YouTube
magyar
OK
Keresési találatok "" kifejezésre, 0 db találat:

Mit láthatunk a Bálna teraszáról?

A Bálna

Mit láthatunk a Bálna teraszáról?

Nem véletlenül a legideálisabb pihenőhelyek közé tartozik a Bálna Bisztró és Terasz, az Esco Bar & Café, az Esetleg Bar & Bistro és a Jónás Kézműves Sörház, hiszen a város egyik legszebb panorámája fogad, ha ezeken a helyeken töltjük a napunk valamelyik részét.

A külföldi vendégek is kíváncsian figyelik a panorámát, sokan szeretnék tudni, hogy mit látnak szemben, a Duna másik, Buda felőli partszakaszán. Ám előfordul, hogy sok Magyarországon élő ember, vagy budapesti lakos sem ismeri a Bálnát környező épületek, nevezetességek történetét. Többek között nekik szeretnénk segíteni egy kis magyar nyelvű gyorstalpalóval. Ők pedig aztán tájékoztathatják az érdeklődő külföldi turistákat.

Ha a Bálna valamelyik teraszán ülünk, szemben a Dunával, akkor balról jobbra haladva először a Petőfi hidat látjuk, melyet újjáépítve, 1952 novemberében adtak át, a második világháború során ugyanis elődjét lebombázták.

A Dunán átívelő Petőfi híd

A hídtól jobbra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületét látjuk. Ezt 1909-ben Hauszmann Alajos tervei alapján építették fel. Az egyetemen jelenleg nyolc kar működik, köztük a Gépészmérnöki, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, valamint a Gazdaság-és Társadalmtudományi Kar.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Arany Jónás sör, háttérben a Műszaki Egyetem és a Gellért fürdő.

Az épülettől jobbra a Gellért fürdő található. A Gellért Gyógyfürdő és Szállót szecessziós stílusban építették, és 1918-ban nyitották meg. Már a 15. század óta lehet hallani történeteket a csodahatású forrásokról, amelyek a gyógyfürdő területén törnek föl, melyet a törökök is kedvelték nagysága és forró vize miatt. A helyet különösen a gyógyulni vágyóknak ajánlják, ugyanis a fürdőben a kezdetektől a mai napig számos gyógyszolgáltatás vehető igénybe.

Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda 

 

A következő szembetűnő látványosság a nagyjából 130 méter magas Gellért-hegy, amely a hittérítő Gellért püspökről kapta a nevét, akit a legenda szerint 1046-ban a hegy sziklás dunai oldaláról löktek le a Vata-féle pogánylázadás résztvevői. A legenda valóságalapja a mai napi megkérdőjelezhető, ám a Gellért-hegy elnevezés a 15. század óta általánossá vált. Szent Gellért püspök szobra pedig alig több, mint 100 éve áll a hegy Duna felőli oldalában.


Gellért fürdő, Gellért-hegy, rajta a Citadella és a vízben egy Bolero nevű hajó.

 

Érdekesség, hogy a 17. században a hegy gyakran szerepelt mint boszorkánytáncok, boszorkánygyűlések helyszíne a hazai boszorkányperekben. Az ország és a környező települések boszorkányjárásait is „szentgellértre való járásnak” nevezték el. 

A Gellért-hegy tetején található Citadella meglepő történettel rendelkezik. Ma a szabadság, a 19. században azonban a rabság jelképe volt, ugyanis megfélemlítés céljából építtette Haynau 1851-ben. 1947-ben pedig a ma is látható Szabadság-szobrot állították fel, ami elé egy zászlós-gépfegyveres orosz szobra került.

 

Bálna Teraszon fogyasztott limonádé és a Gellért-hegy

 

1896-ban nyitották meg a Szabadság hidat a Milleniumi ünnepségek idején, majd pedig 1946-ban építették újjá. A híd a Budapesti Műszaki Egyetemnél és a Budapesti Corvinus Egyetemnél köti össze Budapestet. Érdekes tény, hogy a híd akkor sem omlana össze, ha a középső 49 méteres szakaszát eltávolítanák. Manapság sokan ülnek ki a hídra, ehhez székek is biztosítják a kényelmet. Naponta számtalan kiposztolt selfie bizonyítja, hogy milyen menő és szabad érzés a Szabadság hídon pihenni, különösen nyáron. Próbáld ki!

Panoráma a Bálna terasz előtti sétányról, a háttérben a Szabadság híd

                                                                                                                                                                 Források: https://hu.wikipedia.org
                                                                                                                                                                                 http://welovebudapest.com


Esemény, hír neve

Mit láthatunk a Bálna teraszáról?


Helyszín

A Bálna


Kiemelt hírek

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Rendezze meg a Bálnában! Farsangi bál? Szalagavató? Céges...

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

A Bálna teraszán a Bálna Terasz, az Esco Bar & Café, az...

A Boda Gallery termékei

A Boda Gallery termékei

A Boda Antikvitás és Aukciósház több mint 20 éve van jelen...

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a Bálna Budapest legfrissebb híreiről,...

Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. | E-mail: kapcsolat(kukac)balnabudapest.hu