Kávékülönlegességek 1. – Cold brew készítés házilag
A Bálna
Kezdődnek a meleg, tavaszi napok, mi pedig nem szeretnénk Titeket bálnás kávéélmény nélkül hagyni ezekben a napokban sem. Ezért cikksorozatunkban eláruljuk nektek néhány különlegesség receptjét!
Kezdjük egy igazi nyári finomsággal: a cold brew-val! Tudtad, hogy még csak főzni sem kell?
Amire szükséged lesz hozzá:
- Egy csésze durvára őrölt kávébab
- 4 csésze hideg víz
- Jégkocka
- Kávéfilter vagy apró lyukú szita, esetleg konyharuha
A durvára őrölt kávét keverd össze a vízzel egy nagy befőttes üvegben. Hagyd ülepedni pár percig, majd újra keverd meg. Ezután zárd le az üveget és hagyd állni a hűtőben legalább 12, de inkább 18 órát.
Egy bögrébe vagy tálba helyezzünk filter, apró lyukú szitát vagy egyszerűen egy konyharuhát, öntsük bele a kávét és várjuk meg, amíg lecsöpög.
Ez még csak a koncentrátum, amit végül felesben vízzel kell higítanod. Ezután mehet bele a sok-sok jégkocka, de akár cukorszirup és egy kis tej is. A koncentrátumból egyébként nyugodtan készíthetsz többet is, hiszen 1-2 hétig eláll a hűtőben, így bármikor előkaphatod, amikor megkívánod.
Sajnos az igazi teraszélményt nem tudjuk csatolni a recepthez, ezért reméljük mihamarabb újra találkozhatunk veletek vendéglátóhelyeink valamelyikében, ahol a cold brew mellett a Duna-parti panorámát és a társasági kávézás örömeit is élvezhetitek majd! Hygge kávézónk cold brew-ját például nagyon tudjuk ajánlani!