Facebook Google+ Twitter YouTube
magyar
OK
Keresési találatok "" kifejezésre, 0 db találat:
Időalap – kiállítás az Új Budapest Galériában

Időalap – kiállítás az Új Budapest Galériában

A Bálna

Időalap – Továbbra is megtekinthető az Idő-alapú médiaművek a kortárs képzőművészetben című kiállítás az Új Budapest Galériában. A kiállítást a A C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány és a Budapest Galéria szervezi. 

Új Budapest Galéria, 2015. december 5. – 2016. március 20.

Finisszázs, beszélgetés és könyvbemutató az Időalap kiállításon

2016. március 20-án vasárnap, az Időalap - Idő-alapú médiaművek a kortárs képzőművészetben
című kiállítás zárónapján szeretettel várunk minden érdeklődőt egy utolsó tárlatlátogatásra.

16 órától beszélgetés a kiállításról és a magyarországi kortárs médiaművészetről.
A beszélgetés résztvevői:
PETERNÁK Miklós (a kiállítás kurátora)
SUGÁR János
TILLMANN József
VARGA Tünde

Ezt követően bemutatjuk a kiállítás ELN Ferenc tervezte digitális katalógusát.

A programra és a kiállításra 16 órától ingyenes a belépés.

A kiállításról:
A Time-Base Corrector az analóg videotechnika kivételesen fontos kiegészítő egysége volt, stabilizálta a gyakran szétesésre hajlamos elektronikus jelet, korrigálta a szinkron, a hang- és a kép esetleges technikai hibáit s így jó minőségben tette láthatóvá, hallhatóvá a nézők számára az üzenetet. Ez az eszköz mára, mint a digitális világban szükségtelen, eltűnt – még mielőtt magyarul meg tudtuk volna rendesen nevezni. A Time Based Art – idő alapú művészet – kategória is az analógból digitálisba forduló kor terméke. Mindazon műalkotások összefoglaló neveként kísérelték meg bevezetni, melyek más módon veszik igénybe a néző idejét, mint a festmény, a szobor, a grafika vagy az épület. Míg utóbbiaknál a nézőtől függ, mennyi időt szán a műre, az időalapú – gyakran médiaművészetnek is nevezett – formánál a befogadás alapvető feltétele, hogy a néző erre határozott időtartamot szánjon saját személyes idejéből, ami alatt a művet feltárja, meghallgatja, megnézi. Idő alapú a zene, a színház, a film, a rádió és a televízió, de idő alapú a digitális technikák elterjedésével megszületett interaktív multimédia, a virtuális valóságok, az augmentált világok, a komputerjátékok és az Interneten létrehozott műalkotások sokasága is.

A bemutató törzsanyagát az elmúlt öt év (2010-2015) alkotásaiból válogattuk, ún. „egycsatornás” videoművek mellett installációk és archívumi jelleggel helyben nézhető, korábbi munkák, összeállítások mutatják az aktuális képet és jelenítik meg az átalakulások hátterét.

Magyarországon kifejezetten a kortárs videó/média művészetre koncentráló átfogó, összképre törekvő bemutató lényegében az 1991-ben rendezett Sub voce kiállítás óta nem volt. (http://catalog.c3.hu/mediatortenet/PDF/SVB_VOCE.pdf) Léteznek fesztiválok (Crosstalk), léteztek e médiumra fókuszáló bemutatóhelyek (Videospace, Pixel Galéria, 2012-ig) és számos kiállítás részeként volt látható néhány mű, vetítés, elérhetők Youtube csatornák, számítógépes adatbázisok, de tematikus kiállításra nem, illetve tágabb, nemzetközi kontextusban vállalkoztak intézmények (Keleten a helyzet, Ludwig Múzeum, 2010; Julia Stoschek Collection Műcsarnok, 2013–2014)

A kiállítás elsősorban a kortárs képzőművészet legfrissebb alkotásaiból nyújt válogatást, tekintettel mindenekelőtt a magyar művészekre, éljenek bár itthon vagy külföldön. A terület iránt különösen érdeklődők számára létrehozott „archív sarokban” a C3 médiamúzeum 1.0 projektje révén azonban betekintés nyílik a korábbi művek és korábbi anyagok történeti kontextust teremtő halmazába is.
A bemutató speciális része a digitális kultúrát tágasabban értelmező szekció, melyben a legfiatalabb generáció, a 19 év alattiak kreatív számítógép használatának sokrétűségéről győződhet meg a látogató a <19 Szabadfogású Számítógép Verseny http://verseny.c3.hu/2015/ révén, adott esetben akár a művészettől függetlenül.

Nem teljességre törekvő áttekintésről, szalonszerű összegzésről van tehát szó, hanem friss, izgalmas, új, ismerhető és kevéssé ismert munkákból összeállított válogatásról. Szándékunk volt viszont a mozgóképi műformák alapvető átalakulásának legalább jelzésszerű bemutatása. Ezért a korábbi technikák, a celluloid film és az analóg videó migrációja az univerzálisnak tekintett digitális közegbe, a figyelőkamerák „élő” képei, a három dimenziós, interaktív, térbeli, nemlineáris mozgókép, a skypeon rögzített beszélgetés alapján összeállított vagy a kizárólag interneten elérhető idő-alapú művek, videó számára készült és a neten publikált performansz sorozatok, kísérleti operafilm és még sok minden más is látható az Időalap bemutatón.

Kiállító művészek:
Barnaföldi Anna, Gróf Ferenc / Société Réaliste, Kis Judit, Komoróczky Tamás, Maurer Dóra, Monhor Viktória, Németh Hajnal, Intermédia analóg filmvágás kurzus (Farkas Rita, Horváth Zsófia, Huszár Ildikó, Kemény Zsuzsa, Kis Antal, Korponovics Roland, Kristóf Gábor, Tulisz Hajnalka), Révész László László, Szegedy-Maszák Zoltán – Fernezelyi Márton, Szemző Tibor, Szécsényi-Nagy Loránd, Szirtes János, Szolnoki József, Vándor Csaba, Waliczky Tamás


Esemény, hír neve

Időalap – kiállítás az Új Budapest Galériában


Helyszín

A Bálna


Kiemelt hírek

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a Bálna Budapest legfrissebb híreiről,...

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

Milyen helyekre ülhetsz be a Bálna teraszán?

A Bálna teraszán a Bálna Terasz, az Esco Bar & Café, az...

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Helyszínbérlés rendezvényekhez a Bálnában

Rendezze meg a Bálnában! Farsangi bál? Szalagavató? Céges...

ÍRD MEG A VÉLEMÉNYED!

Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. | E-mail: kapcsolat(kukac)balnabudapest.hu